Belog ini adalah dari idea penulis sendiri dan kalau ada plagiat tu maka penulis akan kreditkan kepada tuan empunya. oh ya, untuk bacaan umum, cuma kekadang ada diselitkan kelucahan yang kadarnya tidak berapa melampau. oh ya, sila hubungi saya di sini; alizainalabidin77@yahoo.com

Friday, August 13, 2010

Cerpen blog: ramadhan dan cinta [1]

Zuren tergesa gesa keluar dr pejabatnya. Sangat terkocoh2. Smbil berjalan mulutnya terkumat kamit membebel.
Ish, dh lmbt ni. Nk g ambil jiejie kt taska lg. Nak pg bazar bli juadh lg. Dh nk dkt pukul 630 ni. Sempt x? Tu lah td encik faiz suruh balik awal, xnk. Nk sgt tunjuk rajin. Kononlah encik faiz nk bg bonus raya. Jgn harap la. Ish, mane pulak kunci kereta aku ni.
Dia meraba raba beg tangn nya. Ish xkn tertinggal kt office kot. Mane pulak ni.

"zuren?" tiba2 1 suara mencelah. Zuren pntas memandang kebelakang. Sape pulak yg panggl aku kt tmpt parking lot yg yg seram lg gelap ni.

"ya saya?" sape pulak laki ni. X kenal la pulak. Zuren mengomel sendiri.

"i am sure its yours rite?" lelaki itu mengoyang2kn segugus kunci di tgn kanannya. Bunyi gemerincing memeriahkan suasana parking lot yg sunyi itu.

"oh, my car key., where u found it?"

"well, u terjatuh mase kt dpn lif td"

"oh, how u know my name?" kunci kereta bertukar tangan

"there, your keychain" tgan lelaki itu menunjuk pd keychain yg tertulis 'zuren' pd gugusan kunci2nya.

"oh. No wonderlah,"

sepi.

"erm.. I am in hurry.. Nice meeting you the key seeker" zuren meminta diri. Sempat dia berlawak seketika.

"oh., sure.. So...?"

"so?"

"erm.., never mine.. By the way, ur welcome"

"oh my god.. I m so sory. Thank you.. Terima kasih sgt2.." ish., mcm mane boleh lupa ckp terima kasih ni. Buat malu je..

"well, i think i dh ckp ur welcome kn?" lelaki itu tergelak. Manis sgt. Nampak sgt ikhlas.

"i pn xtau la kenapa boleh lupa nk wishing thanks. Sgt2 kelam kabut td. Terima kasih byk2 encik...."

"kamal. Kamal asyraf,"

"oh ya. Terima kasih encik kamal. I memang kelam kabut sikit orangnya,"

"well, i paham.. Kamal shj will b nice i think. X la nampak mcm koporat sgt rasanya," kamal beri pendpt supaya tiada encik dhadapn namanya.

"ya.. Thanks kamal,"

"hahaha.. Tadi you lupa say thank u, now u addicted in berterima kash pula? Dh 5 kali u ckp thanks la. Bkn bsar sgt i tolong.," kamal sambung gelak.

Zuren turut tergelak. Menyedari kebodohan diri sendiri. Tp nk buat mcm mana dh memang dirinya sering kelam kabut. Patutla selalu kena main dgn orang. Lagi2 dgn bosnya encik faiz tu.

"i rasa you ckp u nk cpt td kn?" kamal bertanya lg.

"haah. Ye lah. Ya allah. I memang dh lmbt sgt ni. Byk benda nk settle ni. I pegi dulu ye. Nice meeting u kamal. Thanks again," pantas zuren memicit alarm keretanya. Terkocoh kocoh dia memboloskan dirinya ke dlm myvi putihnya. Pantas di bunyikan enjin. Myvi putihnya meluncur laju meninggalkan parking lot dn jugak kamal. Sempat dia membunyikan hon dan melambaikan tangan tanda selamat tinggal pd kamal.

Kamal menggeleng kepala. Jarang jumpa orang kelam kabut mcm dia tu.

"eh, apa ni?" sebelum sempat kamal meninggalkan parking lot itu, dia trnampk sesuatu yg besinar2.
Oh, kerongsang. Mesti bdk kelam kabut td yg punya. Kamal bermonolog sendirian. Dicapainya kerongsang itu. Di simpannya dlm poket seluar disblah kanannya. Dia terus pergi kearah keretanya pula. Sambil berjalan dia tersenyum sendiri. Sambil meraba keronsang didlm seluarnya, dia berckp sendirian.

"nampknya, ada chance la kita jumpa lg cik zuren oii.."

[bersambung]

p.s.. Aku adicted menulis cerpen skrg ini..sorilah kalau aku guna name kwn2 aku bt watak. Aku xtau nk guna name ape lah.

2 comments:

zureen said...

suka ~ cepat sambung . ha3

Anonymous said...

ally cepat sambung!!!!
ak pun x saba nk tau ending die.