Belog ini adalah dari idea penulis sendiri dan kalau ada plagiat tu maka penulis akan kreditkan kepada tuan empunya. oh ya, untuk bacaan umum, cuma kekadang ada diselitkan kelucahan yang kadarnya tidak berapa melampau. oh ya, sila hubungi saya di sini; alizainalabidin77@yahoo.com

Friday, August 27, 2010

wajib atau sunat?

Hati aku sgt terkesan sebenarnya. Terkesan dgn sesuatu tindakan seseorang yg aku rasa sgt tidak wajar. Aku nak tanya kau satu soalan. Yang mana lagi penting, yang wajib atau yang sunat? Ya, dalam konteks ibadah. Pada aku, sudah semestinya kita patut kerjakan yg wajib dahulu baru buat yg sunat. Ok, to be clear, aku memang bukan seorang yg sgt baik. Malah, aku tidak rasa pun yg aku ni seorang yg baik. Maka, aku telah rasa malas untuk pergi bertarawih malam ini. Malah telah byk malam yg aku tinggalkan tanpa bertarawih. Lalu, seorang makhluk yang bergelar sahabat [kalau boleh aku panggil dia sahabat] telah menegur aku kerana telah byk kali aku tinggalkan tarawih.

Ok, this is the part where i think i need to maki that person. Dude, aku xpernah nampak kau solat fardhu yang lima and now u are talking to me about the kelebihan solat tarawih? What are shit things u are talking about ha? Maka, aku nak tanya lagi sekali, mana lagi penting? Wajib atau sunat?

Ok, ustaz aku ckp, aku xtau la ustaz aku ckp betol atau tidak. Tapi since dia seorang ustaz maka aku percaya pada dia. Dia ckp, perkara yg sunat itu menampal perkara yg tidak sempurna pada perkara yg wajib. Kau faham? Ok mcm ni. Kau buat solat wajib, x kira lah subuh ke, zohor ke or ape ape aje lah. Maka, pada solat wajib kau itu kau telah tertinggal bacaan wajib atau fikiran kau merewang masa kau buat solat wajib tu which mean membawa kpd ketidaksempurnaan solat. Maka, selepas itu kau buat la solat sunat qabliah [solat sunat 2 rakaat selepas solat wajib]. Maka solat sunat yg 2 rakaat itu tadi seperti menampal ketidaksempurnaan kau masa solat wajib itu tadi. Maka, celah mana kau nak tampal ketidaksempurnaan itu jika solat wajib tu pn kau x buat?

Maka, dalam kes aku ni pun sama lah. Kau xbuat solat wajib yg lima itu tapi kau beria ia nk kejar pahala solat tarawih? Maka, aku nk mencarut lagi. What are shit things u are doing rite now? Aku x ckp benda yg kau buat tu salah. Tapi kalau kau xpernah buat yang WAJIB tapi nasihat kat orang bagai nak rak pasal yg SUNAT, that is nothing dude. Nothing!

Kau dah nampak apa yg aku cuba sampaikan? Aku bukan nak ckp aku ni baik sgt sebab solat aku yg lima itu penuh. Tapi kalau kau nk sound aku pasal terawih tapi kau punya subuh pun x pernah nampak batang hidung. Tak guna la. Aku bukan baik sgt. Aku pun tgk blue film mcm kau jugak, buat dosa sama mcm kau jugak. Tapi xda aku nak tunjuk alim mcm aku buat segala ibadah.

Aku x ckp kau. Ya, kau yg baca entry ni lah. Aku x ckp kat kau maka kau jgn lah nak jadi bodoh buat buat touching dgn aku pulak. At least aku dah saling ingat mengingati. Moral of the story is, nobody perfect. So, keep jaga your own kain lah!


Nota kaki; petang tadi aku pegi lagi balai polis tu untuk siasatan yg tertangguh semalam. Maka aku realise something. Nama polis tu bukan osman or azman [aku anti orang nama azman] tapi omar. Yes, nama dia ins. Omar. Dan yes, selepas di ambil keterangan itu tadi aku mula anti dgn orang yg bernama omar. Jangan tanya aku kenapa.

3 comments:

jiwang sahaja said...

syikin sahaja like ur entry...bkan xpenah jmpa org cmni,slalu sgt..nilah golongan munafik (sori to say la)

Tan Sri Zainal said...

Betol2.. Xpaham tol..

shidah said...

setuju sangat ngan syikin....jgn pedulikan diorang tu ali...yg lebih penting kita wat benda yg wajib....:)