Belog ini adalah dari idea penulis sendiri dan kalau ada plagiat tu maka penulis akan kreditkan kepada tuan empunya. oh ya, untuk bacaan umum, cuma kekadang ada diselitkan kelucahan yang kadarnya tidak berapa melampau. oh ya, sila hubungi saya di sini; alizainalabidin77@yahoo.com

Monday, July 19, 2010

Facebook dan kepentingannya

sebelum aku mencarut lebih panjang lg, aku nk ckp kat kau yg aku bkn la nk masuk pertandingan menulis essei.memang aku akui tajuk entri aku sdikit skema hari ini, seperti mahu masuk pertandingan menulis essei shj lagaknya.sbnarnye, aku dpt ilham mau mencatatkan mengenai 'buku kegemaran' semua org ni bila aku dpt panggilan dr mak aku ptg td.eh, bukan mak aku yg buat panggilan tp aku yg buat panggilan.itu pn slpas 7 panggilan tidak dijawb drpd beliau.aku tido td, jgn salah anggap ckp aku ni sitanggang pulak.aku pn xtau ape mimpi mak aku buat miscall smpai 7 kali tadi petang.aku igt ada sesuatu yg mustahak atau sesuatu yg emergency.tp rupa2 mak aku cuma mau bertanya khabar shj.dpt juga la sedas dua bom atom yg kuar dr mulut mak aku td bila aku tnya "nape call?".bole pulak dgn lazernye mak aku ckp "nak telipon anak mak pn kena bt appoitment ke?mak nk tnye khabar je.idop lg ke anak mak ni." kau tgk.lazer x lazer mak aku.sentap gak la aku td.uish mak ni, nak aku mati awal ke ape? KEH KEH KEH..

Tp bila aku pikir2 balek, btol jugak ckp mak aku tu.aku ni kalau nk call mak aku susah betol.xtau la nape.smpaikan mak aku ckp mcm ni kalau aku tetiba je call, "haa, dh xda duit la tu.kalau dh xda duit bru nk telipon mak".jahat kn aku. KEH KEH KEH..

Lantas selepas berlaku gurau senda antara anak teruna dan ibunya tadi petang, aku pn terpikir.kan lebih mudah kalau mak aku ada akaun fesbuk.cube kau pikir logik cm aku, kalau mak aku ada akaun fesbuk, senang la beliau nak tau kondisi anak beliau ni.senang ckit la beliau nk tau samada aku sihat atau tidak?sudah makan ubat atau belom?yela, aku cume perlu update status aku je cntohnye mcm ni, "segarnye hari ini.baru lepas mkn ubt.rasa ngntuk sgt" xpun mcm ini, "alamak, demam la pulak ari ini".senang je kan?dan mak aku bole la komen kalau mau bertanya lebih lanjut.xpn kalau mak aku malas sgt beliau cume perlu like je untuk menunjukan respon beliau.kan senang.xperlu la mak aku call time2 aku ada clas ke xpn time aku tgh tido ke.yelah, aku lbih brani reply komen dia berbnding jawb call dia time2 aku ada clas.xpn, kalau mak aku nk sgt tau kondisi aku lebih lanjut, mak aku cume perlu anta wall kat aku je.dan kalau time2 aku boring2 kt class, bole gak la aku main wall sama mak aku. KEH KEH KEH.

Tp bila aku pikir2 balik, mak aku tu bukan la mcm mak2 kau yg berkerjaya dan sofistikated.mak aku ni tetikus yg mane satu pn dia xtau.ini kan pula mau berfesbuk.HA HA.lgpn, aku xrase aku akan tambah mak aku sbg kwn aku kalau mak aku buat akaun fesbuk.kantoi la segala aktiviti kokurikulum aku selama ini.kau bole bygkan x kalau aku buat status mcm ini, "ari ini mau ponteng clas lah".sudah pasti notifikasi aku tu akan penuh sbb komen dr mak aku aje lah.tu baru status mcm tu.kalau aku buat status cm ni, " lepak2 kat La queen dgn abg angkat".kalau mak aku xtau La queen tu xpe jugak.kalau mak aku tau yg La queen tu ape kejadahnye, msti mlam ni jugak mak aku akan kawen kan aku.KEH KEH KEH.yelah, sbb tidak mau anak teruna dia ni terjebak dgn dunia yg xberapa lurus itu.aku pn bkn la slalu sgt berkunjung ke tmpat yg penuh noda dan dosa itu, tp kalau dh selalu diajak oleh rakan2 aku yg xsberapa 'pembaris' tu, aku tersinggah jugak la tmpt itu. HAK HAK HAK.dan cube bygkn pula apa response mak aku kalau aku buat status macm ni "sdang berdating dgn maria ozawa".uish, xdpt dibygkn dgn kata2 ape yg mak aku bakal lakukan.

Lantas aku pikir2, aku sgt bersyukur sbb mak aku xtau benda2 teknologi ni.bukan aku mau elak dr mak aku, tp aku takut nanti mak aku lebih addicted sama ini fesbuk berbanding aku.xpasal2 mak aku dibebel pulak sama ayah aku tu.mulut ayah aku tu xkurang lazernye jugak.dan ayah aku pasti buat status ini kalau mak aku sudah addicted sama fesbuk, "hari ini mkn tgh hari fesbuk masak kari, masakan special dr isteri terchenta". KEH KEH KEH.

*ayah aku sudah punya akaun fb sebulan yg lalu, aku mash tidak berani mahu tambah beliau sbg rakan.ouh, sgt nitemare*

3 comments:

♥CR fara adila♥ said...

warghh...aku pun syukur gak ak aku tak betapa tahu mengenai alam ini..kalau tak konpem aku pun kena nikah terus..hahaha

ALI ZAINAL said...

hahahahah... tu la pasal. tau xpe.. keh3

♥CR fara adila♥ said...

tapi kan macam best je dapat kawin awal...hahhahaha gila gedik aku...